Chardonnay

Alles wat je moet weten over Chardonnay

Chardonnay is een erg populaire wijn. Een menukaart is niet compleet zonder een heerlijke Chardonnay, een wijn die door velen graag gedronken wordt. Chardonnay is meestal droog, maar kan ook zoet zijn, dit komt omdat de druif over de gehele wereld verbouwd wordt, maar elk gebied heeft zijn eigen, kenmerkende smaak. Bovendien heeft de wijnmaker ook een grote invloed op de uiteindelijke smaak van de Chardonnay. Hoe dit precies werkt en meer over deze populaire wijn lees je in dit artikel.

Droog of zoet

Zoals gezegd hebben zowel de plaats waar de druif verbouwd wordt als de wijnmaker invloed op de uiteindelijke smaak van de Chardonnay. In gebieden waar een warmer klimaat heerst, bevatten de druiven meer suiker. Tijdens de gisting wordt deze suiker omgezet in alcohol. De locatie heeft dus invloed op het gistingsproces. Ook de wijnmaker heeft hier invloed op. Hoe eerder het gistingsproces wordt stopgezet, hoe zoeter de wijn is. Bovendien zit er verschil in het rijpingsproces. Wordt de druif op hout gerijpt, dan wordt de Chardonnay wat voller en complexer, terwijl Chardonnay die is gerijpt in stalen tanks wat fruitiger en zachter is.

Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?

Naast de welbekende Chardonnay is ook de Sauvignon Blanc een erg populaire droge witte wijn. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee wijnsoorten? Een Sauvignon Blanc bevat veel meer zuren dan een Chardonnay. Hierdoor is een Sauvignon Blanc een wat meer frissere wijn. Een Chardonnay daarentegen is een wat vollere wijn met een wat zachtere smaak, zeker wanneer deze op hout gerijpt is. Sauvignon Blanc wordt over het algemeen niet op hout gerijpt.

Chardonnay en Champagne

Je verwacht het misschien niet, maar Chardonnay is één van de druivensoorten waarvan vaak Champagne wordt gemaakt. Ook de Pinot Noir en Pinot Meunier zijn veel gebruikte druivensoorten voor het maken van Champagne. Champagne mag alleen zo genoemd worden als deze mousserende wijn ook daadwerkelijk in de Champagnestreek is gemaakt. Het type druif heeft hier dus geen invloed op. Aan Champagne kan suiker worden toegevoegd tijdens het rijpingsproces, om de wijn zoeter te maken.

Bij welke gerechten drink je Chardonnay?

Omdat Chardonnay vele smaken en texturen kent, is de wijn goed te combineren met veel verschillende soorten gerechten. Een rijke Chardonnay met aroma’s van exotisch fruit vormt een perfecte combinatie met Indiase curry’s en gebraden kalkoen.  Een wat rondere Chardonnay smaakt dan weer prima bij vis en gevogelte, eventueel met een lichte romige saus. Op hout gerijpte Chardonnay vormt dan weer een mooi paar met gerookte producten, zoals makreel en kip. Ook bij de wat stevigere, winterse gerechten, zoals een stoofpotje of eendenborst is een houtgerijpte Chardonnay een goede keuze.

Blijf op de hoogte

Ben je gek op wijn en wil je hier graag meer over te weten komen? Wil je niets missen en op de hoogte blijven van alle laatste nieuwtjes rondom wijn? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief. Zo ben je ervan verzekerd dat je niets mist en kun je je kennis over wijn vergroten. Meer kennis zorgt ervoor dat je straks precies weet welke wijn je moet kiezen bij welk gerecht. Hierdoor kun je optimaal genieten van de heerlijkste wijnen en gerechten.

Andere verhalen

Blog

Chardonnay

Alles wat je moet weten over Chardonnay Chardonnay is een erg populaire wijn. Een menukaart is niet

LEES VERDER

Wijnbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle wijnverhalen en nieuwtjes van Visser Wijnen? Meld je dan nu aan voor de wijnbrief. Natuurlijk zullen wij je niet wekelijks spammen.

Bent u 18 jaar of ouder?

Wij verkopen geen alcohol als u jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor uw gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnhandel bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.