7x Wat je moet weten over wijn

Een wijntje hoort erbij! Rode, witte of rosé, je kunt wijn het hele jaar door drinken. Op een verjaardag, tijdens een proeverij, een feestje (zodra het allemaal weer kan en mag), maar natuurlijk ook gewoon lekker thuis op de bank met je geliefde. Wijn is niet zomaar wijn, wij vertellen je 7x wat je moeten weten over wijn. Dan ga je er nog intenser van genieten. Santé!

1. Wijn leren drinken

Ben je nog niet zo’n wijnliefhebber? Dat wordt na dit artikel vast anders. Want er zijn namelijk heerlijke wijnen voor beginnende wijndrinkers. Begin vooral niet met hele zware wijnsoorten, maar begin met een lekkere fruitige witte wijn of met een frisse rosé. Rode wijn is vaak iets krachtiger en onder beginnende wijndrinkers nog niet zo favoriet. Wijn moet je leren drinken en bij voorkeur combineren met een smaakvol gerecht, kaasplankje of borrelplankje. Probeer juist ook verschillende soorten wijn om erachter te komen wat jouw favoriet is.

2. Neem de tijd

Het is je vast wel bekend dat je wijn niet zo achterover moet klokken, maar je juist moet genieten van een goed glas wijn. Zeker wanneer je nog niet zo’n liefhebber bent is het handig om met kleine stapjes/nipjes te beginnen. Je hoeft echt niet binnen een dag een wijnlover te worden. Take it easy! Een wijn-momentje is ook een relax-momentje, dus neem vooral de tijd.

3. Goed op temperatuur

Witte wijn en rosé is heerlijk om koel te drinken. Meestal wordt er gezegd dat je witte wijn en rosé uit de koelkast moet serveren. En dat rode wijn op kamertemperatuur gedronken moet worden, maar dit is juist veel te warm voor de rode wijn. Probeer de rode wijn liever te bewaren op een koele en donkere plaats in huis, zoals in de kelder. Witte wijn en rosé is veel lekkerder en smaakvoller als je de fles 10 minuten voordat je hem gaat drinken uit de koelkast haalt. Of de wijn even in het glas laat staan voordat je het gaat drinken. Een te koude wijn is niet lekker, maar een te warme ook niet. Dan komen de smaken niet goed tot zijn recht. Laat het dus gerust even staan voordat je het serveert en/of drinkt.

4. Het glas is halfvol

Het glas is natuurlijk altijd halfvol, maar wist je dat je wijn ook halfvol moet schenken in een daarvoor bestemd wijnglas? Dit zorgt ervoor dat aroma’s goed tot zijn recht komen. Bovendien is het voor echte wijnkenners wel zo fijn om de wijn in het glas te kunnen ruiken, zonder dat de neus de wijn raakt. Schenk een wijnglas dus altijd halfvol.

5. Ruiken aan de wijn

Veel kenners ruiken aan de wijn om te herkennen welke ingrediënten er in de wijn zitten. Misschien herken jij ook ingrediënten wanneer je ruikt aan de wijn voordat je het gaat drinken. Bekijk ook de kleur van de wijn. Door je te verdiepen in de smaak en geur van wijn, wordt de smaakbeleving intenser.

6. Smaken verschillen

Of je nu gek bent op rode wijn, witte wijn of rosé, je gaat op den duur vanzelf je eigen smaak ontwikkelen. Ben je gek op een wijntje bij het diner? Ook dan zul je je eigen smaken met elkaar combineren en ontdekken. Zorg dus dat je verschillende wijnen in huis hebt, zodat je altijd lekker kunt combineren en gasten de keuze hebben uit verschillende soorten en smaken.

7. Wijn kopen is een feestje

Het kopen van wijn is, zeker als je een liefhebber bent, echt een feestje. Je koopt wijn meestal voor een (speciale) gelegenheid. Om bijvoorbeeld iemand mee te verrassen, om zelf lekker mee te experimenteren, om een proeverij te organiseren of om samen met je geliefde een avondje op de bank te genieten. Wil je graag advies over wijn van onze experts? We vertellen je graag alles over de wijnen uit ons assortiment, zodat jouw wijnbeleving een echte smaakbeleving wordt.

Andere verhalen

Blog

Chardonnay

Alles wat je moet weten over Chardonnay Chardonnay is een erg populaire wijn. Een menukaart is niet

LEES VERDER

Wijnbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle wijnverhalen en nieuwtjes van Visser Wijnen? Meld je dan nu aan voor de wijnbrief. Natuurlijk zullen wij je niet wekelijks spammen.

Bent u 18 jaar of ouder?

Wij verkopen geen alcohol als u jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor uw gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnhandel bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.